Blinit ja 1st Porter

Blinit on talven herkku. Tarjoa kuumana mädin, smetanan, sipulin, katkarapujen, kylmäsavustettua tai graavatusta kalasta tehdyt täytteet sopivat hyvin. 
Blinit kuuluvat kevättalven herkkuihin.
Ainekset:
10 kpl paksuhkoja blinejä blinipannulla
2 dl kermaviiliä
3 dl 1st porter
20 g hiivaa
2 tl tummaa sokeria
3 dl tattarijauhoja
Seuraavana päivä:
1 dl kuumaa maitoa
1 dl 1st porter
1 tl suolaa
2 rkl voisulaa
1 kananmuna keltuainen
1 kananmunan valkuainen

 

Valmistusohje

  1. Kuumenna kermaviili, lisää olut ja liuota nesteseokseen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri ja tattarijauhot. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esim. yön yli viileämmässä (jääkaapissa)

  2. Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, olut, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä. 

  3. Tarjoa kuumana mädin, smetanan ja sipulin kanssa, myös graavista tai kylmäsavustetusta kalasta tehdyt täytteet sopivat hyvin, samoin katkarapusalaatti. Kala-allergisille tai kasvissyöjille voit tarjota blinien kanssa sienisalaattia tai silputtua suolakurkkua.

Blinien seuraksi perinteinen juoma on olut, suuta raikastava amerikkaistyylinen pale ale, sitruksisen raikas, tasapainoinen wit bier vehnäolut, jossa aavistus pomeranssinkuorta tai maukkaan aromaattinen lager tai pils. IPA ja APA ystäville tiedoksi hyvä valinta mutta en suosi liian vahvoja makuja. Alkoholittomat oluet tarjoavat hyvän kumppanin myös blineille ja lihatäytteiden kanssa tumma lager on hyvä valinta.

Blini tai linni on venäläinen suolainen ohukainen ''lettu'', johon käytetään yleensä vehnäjauhoja ja tattarijauhoja. Venäjän ulkopuolella blini tarkoittaa hapatetusta hiivataikinasta tehtyjä ohukaisia. Blinien kanssa nautitaan usein voisulaa, smetanaa tai kermaviiliä, hienonnettua sipulia ja mätiä tai kaviaaria. Yksi versio blineistä on perunablinit. Ne täytetään perunamuusia, kääritään rullalle ja paistetaan rasvassa. Sana blin on muotoutunut sanasta mlin, joka tarkoittaa myllyä.

Venäjällä blinejä voidaan nauttia myös jälkiruokana. Täytteenä käytetään esimerkiksi hilloa, marjoja, suklaakastiketta tai hunajaa. Blinit ovat mahdollisesti peräisin jo esihistoriallisista ajoista ja ensimmäisiä jauhoista valmistettuja ruokia. Monilla kansoilla on samanlaisia ruokalajeja: venäläisillä blinit, ranskalaisilla "crêpes", suomalaisilla ohukaiset, amerikkalaisilla "pancakes".

Leave a comment

Name .
.
Message .

Please note, comments must be approved before they are published