Villisikakukko

Villisikakukko maistuu riistan ystävälle.

Villisikakukko valmistuu myös gluteenittomana.

 

VILLISIKAKUKKO

Kuoritaikina
5 dl kädenlämpöistä vettä
9 dl ruisjauhoja 
3 dl vehnäjauhoja
3 tl suolaa
1 dl (95 g) sulatettua voita taikinaan
0,5 dl sulatettua voita voiteluun

Täyte
1,2 kg villisikapaistia
400 g perunaa siivuina
200 g sian kylkisiivuja
1 dl tummaa riisiä
hienoa merisuolaa

Tarina:

Metsästäjät olivat saaneet ammuttua 80 kg villisian ja ahkiolla siirtäneet autolle ja siitä matka kylmiöön. Muutaman päivän roikkumisen jälkeen villisika paloitellaan ja valmistetaan ruoaksi tavallisen sian tapaan ja lisäksi lähetetty näytteet (munuainen, perna, verta) virustutkimusta varten ruokavirastoon. Näytteistä saatiin negatiivinen tulos nyt sitten valmiina toteutukseen. Villisianliha on samanlaista kuin kotimainen sianliha, vain liha on väriltään punaisempaa ja vähärasvaista maultaan enemmän riistan makuista kuin tavallisen sian liha. Viikonloppu lauantai sujui mukavasti leipomisen merkeissä siinä samalla tehtiin Runebergintortut.

Valmistus:

Ota riittävän iso kulho jotta roippeet lentele ympäriinsä kulhosta. Elikkä laitetaan veteen suola ja vehnäjauhot itse lisäsin vähitellen ja puulastalla sekoittaen ja sitten ruisjauhot, taikina alkaa käydä lastalla vaikeammaksi sekoittaa niin loppuosa kannattaa käsin vaivaten. Taikinasta pitää tulla kiinteää ja sen huomaa kun irtoaa kulhosta ja pyörii pallona ''ei tartu kulhoon'' Tässä vaiheessa makuasia kelmulle! Olen kelmuun laittanut taikinan rauhoittumaan veivaamisesta ja sulatetaan voita ja laitan muun täyte raakaaineet ja työvälineet valmiiksi työpöydän lähettyville. Jepulis kuppi kahvia maistuu myös! Kaulitaan 2/3 osa taikinasta leivinpaperin päälle soikioksi keskeltä ja vahvuus sentti ja reunoilta puoli senttiä, no tässä voisin tarkentaa lähemmin kuinka laajalle alueelle täytteitä ja kerroksia. Taikinan keskelle riisiä ''ei keitettyä'' joka imee kosteutta itseensä kypsymisen aikana. Sitten lihat ja perunat kerroksittain ja muista kevyt suolaus välillä. Suolauksessa kannattaa olla varovainen muuten menee juonti hommiin. Kylkisiivut tai pekoni päällimmäiseksi. Nostetaan taikinan reunat ylös kuin antaa myöten ja 1/3 osa taikinasta kaulitaan kansi kukon päälle ja liimataan vedellä veitsellä tai lusikkaa käyttäen varo puhkaisemasta reikiä taikinaan joten olisi hyvä olla pieni palanen taikinaa myös paikkaamiseen. Lopuksi voitele kukko voisulalla huolellisesti paistetaan uunissa ensin 225 asteessa puoli tuntia ilman folioita jotta pinta saa kauniin rusketuksen vähän kuin etelän auringossa. Nosta uunista kukko pois ja siirrä se toiselle uunipellille ja kääritään folioon vähintään kolme kerrosta ja paistetaan uunissa 125 astetta 5 tuntia. Kuten aikaisemmin olen todennut pitkä valmistusaika muhentaa lihat ja antaa parhaan lopputuloksen. Lämmin kukko on parhaimillaan heti nautittavaksi leikkaa siivuja tai puhkaise kanteen reikä ja nauti,  jos seuraavana päivänä jäljellä herkkua lämmitä pannulla ja tarjoa voisulan kera!

Kuoritaikina

Gluteeniton vaihtoehto
2 dl vettä
1/2 rkl psylliumia
1tl suolaa
50 g tumma gluteeniton jauhoseos
n. 200g tattarijauhoja
1 tl ruokaöljyä
1 rkl tummaa riisiä

Valmistus

Sekoita suola ja psyllium veteen ja anna turvota muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon gluteeniton jauhoseos ja ruokaöljy, vaivaa hyvin ja lisää tattarijauhoja vähitellen hyvin sekoittaen. Kun taikina tuntuu napakalta, irtoaa hyvin kulhosta ja tuntuu onnistuu kaulita niin ok! Leikkaa 2/3 osa taikinasta ja jätä 1/3 osa kanneksi. Kaulitse leivinpaperin päällä soikioksi, lisää tumma riisiä keskelle imee kosteutta paistamisen aikana, lado perunaviipaleita ja lihat kerroksittain ja ripottele suolaa ja rouhittua pippuria ja lopuksi siankylkisiivuja päällimäiseksi. Nosta reunat täytteenä vähän yli puolen välin ja sinulle jäi 1/3 osa taikinaa ja kaulitse siitä kukon päälle kansi ja kiinnitä saumat vettä apua käyttäen joka paikasta. Nosta kukko leivinpaperoidulle pellille, voitele ruokaöljyllä ja paista 250 asteessa tunti. Paistamisen jälkeen voitele kukko uudelleen öljyllä kääri voipaperiin ja folioon ja paista 150 astetta 3 tuntia.

Leave a comment

Name .
.
Message .

Please note, comments must be approved before they are published